Ergomentor oli Tampereen Apuvälinemessuilla näytteilleasettajana 9.-11.11.2023. Samalla pääsimme myös tutustumaan muiden näytteilleasettajien ständeillä uutuustuotteisiin. Messuilta tulikin iso pino esitteitä mukaan, joista saamme ajankohtaista tietoa myös Ergokortti – terveenä työssä koulutuksiin ja omaishoitajien hyvinvointivalmennuksiin.
Tässä on Apuvälinemessujen top 5 lista mieleenpainuvimmista uutuuksista tai tuotekehityksistä. On hienoa havaita, että nostimissa ja potilassiirron apuvälineissä tapahtuu jatkuvasti tuotekehitystä ja apuvälineet kehittyvät ergonomisiksi ja käyttäjäystävällisiksi.
Huomioitavat apuvälineuutuudet ja tuotekehitykset:
1. Sitnstand – tuotteet avustavat ikääntyneitä istumasta seisomaan tai istuutumisessa.
Uusi tuote, johon emme olleet aiemmin törmänneet. Tuoteperheeseen kuuluu kolme mallia: 1. sohvamalli, 2. pyörätuolimalli ja 3. reppumalli. Tuotteen istuintyyny asetetaan tuolille. Kun istuutuja haluaa nousta seisomaan, se onnistuu tuolin säädintä painamalla. Istuintyyny kohoaa paineilmakompessorin avulla, jota käytetään ladattavalla akulla.
Katso videolta, kuinka Sitnstand -reppumalli toimii käytännössä.
2. Istumanostimissa on tapahtunut positiivista tuotekehitystä (top 2-3)
Aiemmassa blogissa: Lattia- ja istumanostimien vertailua olemme esitelleet mm. koottavan Raizer -nostotuolin. Raizerin istuinosan muotoilua ja kantokahvoja on muutettu pyöreämmiksi, joten niiden käyttö on miellyttävämpää sekä nostettavalle että apuvälinettä käyttävälle. Nykyään Raizerin edustajana toimii MediMattress Oy.
Ilmatyynyistumanostimessa on myös tapahtunut ergonomista tuotekehitystä. Ilmatyynyistumanostimen kannettava akku/ kompressori on keventynyt ja nykyään se painaa alle 5 kg. Lisäksi nostimen kantolaukkussa on helppo kuljettaa istuinosaa, akkua/kompressoria ja paineletkullista ohjainta. Tuotteen keveys ja kuljetettavuus lisää käytettävyyttä ja helpottaa esim. koti- tai ensihoidossa työskentelevien mahdollisuuksia kuljettaa nostinta kohteeseen.
3. Seisomanojanostinten säärituet tai nostimen liikuteltavuus on kehittynyt (top 4-5)
Seisomanojanostinten sääritukien säätäminen edellyttää avustajalta kyykistymistä ja kumarassa työskentelyä. Arjon seisomanojanostimessa säärituki on nykyään kiinteä ja joustava, joten avustajan työskentely helpottuu, kun säärituen säätövaiheen kesto ja kyykistely vähenevät. Säärituen materiaali on helposti puhdistettavaa, mikä helpottaa hygieenisuutta ja siten yhteiskäytön turvallisuutta.
Seisomanojanostimen liikuteltavuus on myös kehittynyt, sillä messuilla oli esillä nostin, jota voi liikuttaa käsiohjaimen napin painalluksella. Vielä tuotekehitystä tulisi tehdä, sillä säätimen tulee olla kiinni nostimessa, jotta liikuttaminen onnistuu helposti. Säätimen korkeus ja nostimen ohjauskahvat eivät olleet vielä optimaalisia ainakaan pitkille avustajille, vaan aiheutti selän kumaruutta.
Katso videolta, kuinka seisomanojanostin liikkuu napin painalluksella.
Apuvälinemessut tarjosivat Ergomentorille antoisia kohtaamisia, uusia yhteistyökumppaneita ja uutta tietoa. Seuraavaksi vastaavanlaisiin apuvälineisiin tai sote-alan hoitotarvikkeisiin ja palveluihin voi tutustua Valitse ilo ja innostus seminaarissa 15.2.2024 Tampereella tai 23.5.2024 Porissa.
Näytteilleasettajien paikat ovat varattavissa tästä.
Nähdään ilon ja innostuksen merkeissä!