Ajankohtaista

"Aika on liikkuva kuva ikuisuuden liikkumattomuudesta."
- Platon -

Nämä ergonomiavinkit toimivat kotihoidossa!

Ystäväni työskentelee kotihoidossa. Pohdimme monesti yhdessä, kuinka ergonominen työskentely onnistuu, kun tilat ovat ahtaat, apuvälineitä ei ole, työskentely tapahtuu yksin, avustettavan voimat ovat vähissä tai heillä on toimintarajoitteita.

Viime tapaamisella ystäväni kertoi, mitkä vinkit hän on kokenut työssään toimivimmiksi. Siispä olen koonnut ne tähän blogiin, jotta niistä olisi iloa muillekin kotihoito- tai omaishoitotyötä tekeville. Osa vinkeistä on hyvin arkisia, mutta silti kuulen useasti koulutuksissa, ettei niitä käytännön työssä hyödynnetä. Miksi tieto ja käytäntö eivät kohtaa?

Vinkki #1

Avustettavan alaraajojen sively ja tuntoärsykkeiden lisääminen reisiin ennen seisomaannousua auttoi ikääntynyttä reisilihasten aktivoinnissa. Lisäksi se oli tuntunut ikääntyneestä miellyttävältä. Asiasta löytyy Suomessakin toteutettua tutkimustietoa. Sivelyjen hyödyntäminen perustuu Durewall- ja kinesteettiseen potilassiirtomenetelmiin, joiden käyttö on suositeltavaa, koska:

  • ne lisäsivät avustettavan EMG:llä mitattua lihasaktiivisuutta,
  • toivat rauhallisuutta siirtotilanteeseen ja
  • lisäsivät avustettavan omaa hallinan tunnetta (Tamminen-Peter 2005).

Vinkki #2

Tavallista lakanaa voi käyttää monin eri tavoin ja siten kompensoida puuttuvia pienoisapuvälineitä. Jäger ym. (2011, 2012) ovat todenneet biomekaanisissa tutkimuksissa, että pienoisapuvälineet vähentävät merkitsevästi avustettavan ja pintojen välistä kitkaa, parantavat työasentoja ja mahdollistavat paremman ohjauksen tai tarttumisen avustettavasta. Pienoisapuvälineiden hyödyntäminen avustustilanteessa vähentää merkittävästi lannerangan välilevyihin kohdistuvia sivu- ja vääntömomentteja potilassiirroissa, etenkin vuode- ja pyörätuoli-vuodesiirroissa.

Vinkki #3

Liukulakanoiden käyttö vähentää hoitajan kuormitusta asentohoidossa. Ystäväni kertoi, että yhdelle enimmäkseen vuoteessa olevalle asiakkaalle oli hankittu liukulakanat. Niiden myötä hän oli huomannut , ettei hänen tarvinnut käyttää särkylääkkeitä työpäivän jälkeen. Asentohoidossa kitkan poistaminen liukumateriaaleilla vähentää:

  • painahaavojen ja ihovaurioiden riskiä sekä
  • avustajan työkuormitusta, joten niiden käyttö asentohoidossa on suositeltavaa (Clark ym. 2021).

Vinkki #4

Sähkösäätösängyn siirtäminen pois seinän vierestä toi avustajalle lisää työskentelytilaa ja mahdollisti siirtotehtävien tekemisen optimaalisesti. Tämä on päivänselvä asia, mutta niin heikosto käytännössä toteutava. Monesti koulutettavat ihmettelevät itsekin ääneen, miten vähän vaivaa ja paljon hyötyä siitä olisi, jos siirtäisi sähkösäätösänkyä ennen hoitotoimenpiteiden aloitusta. Havaintoni mukaan sairaalassa sänkyjen siirtämiset tapahtuvat herkemmin. Johtuneeko siitä, että siellä ei ole tavaroita tai mattoja samalla tavalla tiellä kuin kotihoidossa? Koulutuksissa osallistujat ovat kyllä todenneet, että selityksiä löytyy, vaikka kyse on myös viitseliäisyydestä.

Hyvä työasento mahdollistuu, jos on riittävästi tilaa. Hyvässä työasennossa avustamisen hyötynä on:

  • Avustaja voi hyödyntää koko kehoa ja liikettä aikaansaadakseen voimaa avustettavan siirtoon (An ym. 2018).
  • Turhat ja yllättävät / riskialttiit liikkeet jäävät pois ja vähentävät lannerangan vääntöä (An ym. 2018).
  • Avustajan lannerankaan kohdistuva kuormitus vähenee (Jäger 2011, An ym. 2018).
  • Apuvälineiden ja terveysteknologin, kuten eksoskeletonien käyttömahdollisuudet laajenevat. (Rayssiguie ym. 2022, An ym. 2018, Lloyd 2006.)

Ystäväni vinkkilista kuulostaa toimivalta. Niiden etuna on, että ne ovat käytännössä testattuja ja hyväksi havaittuja. Onkin kiva saada palautetta ja kuulla konkreettisia käytännön esimerkkejä. Niiden avulla voin edelleen kehittää Ergokortti – terveenä työssä koulutuksia.

Jos haluat kuulla lisää vinkkejä ja tulla harjoittelemaan käytännössä hyviksi havaittuja siirtotekniikoita ja apuvälineitä, niin osallistu Kotihoitotyön Ergokortti -koulutukseen. Seuraava koulutus alkaa verkko-opinnoilla 7.2.2024. Lähipäivät pidetään Turussa Ergomentorin koulutustilassa 12.-13.3.2024. Koulutus päättyy näyttökokeen arviointiin 4.4.2024. Ilmoittaudu mukaan, >>tästä!

Koulutusta järjestetään myös tilauskoulutuksena, jolloin kouluttaja tulee organisaatioonne ja pitää koulutuksen organisaationne tiloissa. Pyydä tarjousta, täytä >>yhteydenottolomake