Ajankohtaista

"Aika on liikkuva kuva ikuisuuden liikkumattomuudesta."
- Platon -

Lattia- ja istumanostimien vertailua

Kollegani lähetti minulle kysymyksen: Mitä eroa on erilaisilla istumanostimilla? Minulta on myös kysytty, mitkä ovat istumanostimen käyttöhyödyt ja edut lattianostimeen verrattuna.

Lattialla liikuteltavat potilasnostimet, henkilönostimet, lattianostimet tai ns. pussinostimet, yhdellä ja samalla apuvälineellä on monta nimeä, ovat suhteellisen yleisiä sairaaloissa tai hoitolaitoksissa. Sote-alan työpaikoilta löytyy yleensä vähintään yksi potilasnostin, sillä työturvallisuuslaki edellyttää työnantajia hankkimaan nostimen, kuten Hullu paljon nostaa, fiksu pääsee vähemällä blogissani kirjoitin.

Lattialla liikuteltava nostin vai katto-, seisomanoja- tai istumanostin?

davKaatuneen avustamisessa lattianostin on kattonostinta toiminnallisempi, sillä harvoin kaatunut löytyy suoraan kattonostimien kiskojen alta. Lattialla liikuteltavan nostimen etuna on, että se on helposti siirrettävissä kaatuneen luokse tai tarvittaessa kaatunut voidaan liu’uttaa esim. lakanan avulla lattianostimen lähelle, sillä sen käytössä tarvitaan tilaa riittävästi. Lisää nostimien käytettävyydestä ja ergonomiasta voi lukea kirjoittamastani tutkimusartikkelista (Fagerström & Tamminen-Peter 2010).

Lattianostimen hankinnassa oleellinen kriteeri on: meneekö nostimen nostokurki lattiatasoon, jotta nostinta voi hyödyntää kaatuneen avustamisessa. Lattialla liikuteltavat seisomanojanostimet eivät tähän toimintaan taivu ilman nostokurjen vaihtoa. Markkinoilta löytyy joitakin malleja, joista voi muutamilla lisäosien vaihdoksilla muuttaa seisomanojanostimen pussinostimeksi tai toisin päin.

Miksi siis hankkia istumanostinta, jos lattianostimella voi avustaa kaatuneen turvallisesti ylös?

Istumanostimen hankinta on yleensä perusteltua, jos kävellessä kaatuneiden avustaminen on viikoittaista tai nostinta pitää siirtää tilasta toiseen ulkokautta. Sisätiloissa toimiessa istumanostin ei tuo lattialla liikuteltavaan pussinostimeen verrattuna mitään lisäarvoa. Pienoisia eroja voi olla laitteiden käytettävyydessä. Ne menevät kategoriaan, toiset tykkäävät perunamuusista ja toiset keitetyistä perunoista.

Markkinoilla olevien istumanostimien erot

Istumanostimet ovat kokoontaitettavia ja helpommin siirrettäviä kuin lattianostimet. Istumanostimet on suunniteltu kuljetettaviksi, joten ne on helppo ottaa matkaan mukaan esim. kotikäynnille. Istumanostimet mahtuvat helposti henkilöauton takakonttiin ja niiden pitäisikin olla kotihoitotiimien vakiovarusteita, jotka napataan matkaan mukaan, kun lähdetään kaatunutta avustamaan.

Suomessa myydään erilaisia istumanostimia. Respectan ja Haltijan kauppaamat istumanostimet edellyttävät, että kaatunut pystyy olemaan täysistunnassa, kun hänet nostetaan nostimella lattialta ylös. Avustajan tulee osata siirtää avustettava esim. pakarakävelyä ohjaamalla istuimelle, jotta nosto voidaan suorittaa nostimella.

davEN-Apuvälineen ja Algol-Trehabin myymä Raizer eroaa edellä mainituista istumanostimista siinä, että nostin voidaan rakentaa maassa makaavan asiakkaan alle ilman, että asiakasta täytyy siirtää. Nostin on helposti koottavissa, mutta vaatii käyttökoulutuksen ennen kuin sen voi ottaa käyttöön. Tutustu käyttöönotto videoihin täältä:

Kaikkia istumanostimia käytettessä kaatuneen avustaminen tulee miettiä alusta loppuun asti. Minne ja miten avustettava siirretään nostimesta? Kaikissa esitellyissä istumanostimissa lähtökohtana on, että avustettava kykenee siirtymään istumanostimen vieressä olevaan tuoliin tai sänkyyn joko omiin jalkoihinsa varaten tai matalasiirtona liukulautaa hyödyntäen. Lattialla liikkuva pussinostin on liikuteltavissa sinne, minne halutaan.

Nostimet keventävät asiakkaan ja toimintarajoitteisen lattialta ylös avustusta. Ne ovat hyviä apuvälineitä, joita käyttämällä voidaan parantaa potilas- ja työturvallisuutta.

Suosittelen nostoapuvälineiden käyttöä, sillä nostimen hankintakustannukset ovat vähäisiä siihen nähden, että kuulen koulutuksissa sote-alan työntekijöiden käytäntönä olevan ambulanssin tai palokunnan hälyttäminen paikalle, kun toimintarajoitteista ei saada avustettua lattialta ylös. Ensihoitoa tai sairaanhoitoa tilanteissa ei ole tarvittu, ainoastaan nostoapua, kun asiakastaakka on ollut liian raskas.