Blogikirjoitus julkaistu aiemmassa blogipohjassa 17.4.2017.
Olen kyllästynyt negatiiviseen puheeseen. Haluan toiminnallani edistää iloa ja innostusta. Ilo on ollut läsnä, kun olemme työstäneet pitkäjänteisesti projektiamme #Valitse ilo ja innostus. Ajoittain omaa uskoa on koeteltu, mutta jostakin on aina lopulta tullut toivonkipinä ja uutta innostusta työhön.
Vuosi sitten olin toiminut yrittäjänä reilun vuoden. Olin tehnyt pk-yrittäjän näkökulmasta suuren harppauksen ja palkannut ensimmäisen määräaikaisen työntekijän. Samalla valmistelin yritykselleni uutta liiketoimintasuunnitelmaa ja tein laskelmia siitä, millaista toiminnan tulisi olla, jotta selviytyisin vakituisen työntekijän palkkakustannuksista.
Yrittäjyyteni lähtökohtana on alun alkaen ollut kolme tärkeää asiaa. Niiden vuoksi yritykseni Ergomentor Oy on perustettu:
- Haluan edistää sosiaali- ja terveysalalla toimivien työntekijöiden hyvinvointia ja terveyttä. Käytän keinoina koulutusta ja tiedotusta.
- Hyvinvoiva ja osaava henkilöstö toteuttaa laadukkaita palveluita asiakkailleen, joten toiminnassani huomioin asiakkaiden tai potilaiden hyvinvoinnin ja turvallisuuden.
- Haluan työllistää ja luoda Suomeen uusia työpaikkoja yritykseni tai alahankintaketjun kautta. Yksin en pärjää enkä pysty kahta aiempaa tavoitettani toteuttamaan laajamittaisesti.
Liiketoimintasuunnitelmaani päivittäessäni minulle konkretisoitui yritystoimintani kausivaihtelu. Kesä näyttäytyi mörkönä: sote-alan henkilöstökoulutuksia ei järjestetä, sillä kesällä henkilöstö lomailee. Näin toki tekisi yrityksenikin henkilökunta. Yrittäjän näkökulmasta päänvaivaa aiheuttivat työntekijän palkkakustannukset, jotka olisi joko ansaittava etukäteen tai lomien jälkeen. Valitsin mielummin etupainoitteisen toiminnan.
Siitä se ajatus sitten lähti! Kirjasin yritykseni liiketoimintasuunnitelmaan kesäseminaarin, jonka avulla edistäisimme sote-työntekijöiden hyvinvointia ja terveyttä. Toteuttaisimme päätehtäväämme! Palkkaisin vakituisen työntekijän ja meillä olisi noin yhdeksän kuukautta aikaa järjestää huippuseminaari. Sitä ennen olisi muutama tehtävä tehtävänä:
- Työntekijän rekrytointi, palkkaus ja perehdytys.
- Seminaarin suunnittelu ja järjestely.
- Seminaarin markkinointi ja toteutus.
- Yrityksen muun toiminnan toteutus.
Onnistuin työntekijän rekrytoinnissa ja sain osaavan tekijän Taru Koskisen työparik-
seni. Taru keksi seminaarillemme innostavan nimen ja Turun ammattikorkeakoulun mainostoimisto Guru toteutti logon. Huippupuhujat tai vinkit heistä saimme verkostojemme kautta. Some osottautui toimivaksi kanavaksi selvittää hyviä puhujavaihtoehtoja.
Puhujien rekrytoinnissa pidimme tärkeänä, että meillä olisi:
- Eri sote-alan ammattilaisten joukkko (lääkäri-, sairaanhoitaja, kuntoutusalan ammattilais- ja psykologi- /sosiologitaustaisia puhujia).
- Puhujat osaisivat luennoida mielenkiintoisesti ja asiantuntevasti.
- Puhujat olisivat vetovoimaisia ja julkaisseet ammatillista tai aiheeseen sopivaa kirjallisuutta.
Onnistuimme tässä erinomaisesti, sillä seminaarimme puhujiksi lupautuivat:
- 60+ iloa elämään kirjan kirjoittaja Jaakko Valvanne,
- muistisairaiden hoidon asiantuntija Ulla Eloniemi-Sulkava, joka painottaa yhteistyön merkitystä,
- kotikuntoutuksesta Gerontologisen kuntoutuksen käsikirjan, osan 2 kirjoittaja Aila Pikkarainen,
- omakohtaisista vanhenemiskokemuksista Vanhuus kirjan kirjoittanut Antti Eskola ja
- pirtsakan innostava ja räväkkä kirjailija Rosa Meriläinen, joka antaa mennä.
Seminaarimme järjestelyt eivät kaikilta osin menneet näin suoraviivaisesti, kuten tässä annan ymmärtää. Olisin voinut myös kirjoittaa, niistä onnettomista yhteydenotoista ja noloista tilanteista, joita olen kokenut viedessäni suunnitelmaani eteenpäin. Siitä hetkestä, kun makaan lannistuneena eteisen lattialla enkä usko suunnitelmani toteutuvan. Epäonnistumisen pelosta tai häpeästä. Muiden ihmisten innottomasta vastakaijusta, joka on nujertaa minut.
Yrittäminen on pitkälti sinnikästä toimintaa. Yrityksen ja erehdyksen kautta oppimista. Se on kampituksen jälkeen jaloilleen nousemista.
Olemme valinneet ilon ja innostuksen! Valitse sinäkin.
Dalai Lama on sanonut:
Tuska on ilmeistä, mutta kärsimys on valinta.
Nämä sanat nostavat minut ylös lattialta epäonnistumisten tai epäilevien katseiden jälkeen.
Valitse viisaasti. Tule innostumaan työstäsi! Asiantuntevat puhujat antavat sinulle vinkkejään työn imuun ja vanhustyön iloon.
Vaarana on, että voit innostua työstäsi. Toisiko se sinulle iloa?
Ilmoittaudu seminaariimme tästä.