Ajankohtaista

"Aika on liikkuva kuva ikuisuuden liikkumattomuudesta."
- Platon -

Potilassiirrot sängyllä kuljettaen

Sairaalasänkyjä tai niissä makaavia potilaita kuljetetaan toistuvasti paikasta toiseen. Päivittäin tehdään potilaskuljetuksia ja -siirtoja sängyillä hoitotoimenpiteisiin tai toisiin osastoihin. Kuljetusmatkat voivat olla jopa kilometrien pituisia. Isommissa sairaaloissa potilaita siirretään maanalaisia käytäviä pitkin joko ihmisvoimin tai koneilla.

Sängyt liikkuvat pyörillä, mutta liikevoima tuotetaan joko työntäen tai vetäen. Hoitajat kertovat kuljetuksen olevan raskasta ja aiheuttavan kuormitusta niska-hartiaseutuun, yläraajoihin ja vartaloon. Sängyn ohjaus on vaikeaa. Oviaukot, kääntymiset ja ahtaat paikat aiheuttavat kipua sänkyä kuljettavan kehoon. Mitä raskaampi potilas sängyssä makaa sitä vaikeampaa sänkyä on kuljettaa.

Tässä jutussa kerrotaan neljä pääkohtaa, joita noudattamalla sängyn kuljetukset helpottuvat. Juttu keskittyy ihmisvoimin tapahtuviin kuljetuksiin. Lähtökohtaisesti sänkyä kuljettaessa tulisi olla kaksi työntekijää, jotta työtehtävästä aiheutuvaa liiallista fyysistä kuormitusta voitaisiin välttää. Huomioitavat pääkohdat ovat:

  1. Arvioi potilas- ja työturvallisuusriskit.
  2. Sovi työnjaosta ja säädä sänky optimikorkeudelle.
  3. Hyödynnä kehoasi ja toimi voimantuoton kannalta optimaalisesti.
  4. Valitse ergonomiset apuvälineet.

1. Potilas- ja työturvallisuusriskit:

dav

  • Huolehdi, että potilas pysyy sängyssä kuljetuksen ajan. Nosta sängyn laidat ylös.
  • Tarkista, että tarvittavat laitteet sekä johdot kulkevat matkassa mukana. Katso, ettei sängyn ulkopuolella ole mitään sellaista, mikä voisi tarttua kiinni, kiristyä tai jäädä puristuksiin kuljetuksen aikana.
  • Pyri toteuttamaan kuljetus parityönä, sillä kahden henkilön voimin työtehtävästä aiheutuva kuormitus puolittuu.
  • Säätäkää sängyn korkeus optimaaliseksi sille henkilölle, joka tuottaa työntövoimaa.

2. Työnjako ja optimikorkeus:

  • Eteenpäin kulkiessa takana oleva työntää ja edessä kulkeva ohjaa sänkyä sivulta.
  • Takana olevalle optimikorkeus työntövoiman tuottamiseen on kyynärpäätaso. Tarkista ranteidesi asento, että ne ovat suorana.
  • Edessä kulkevan ohjaajan tehtävänä on pyrkiä pitämään olka- ja kyynärpää vartalon vieressä 90 asteen kulmassa. Vältä olkanivelen kierto- tai ojennusliikkeitä.
  • Käännöksissä ja vaikeakulkuisissa reiteissä edessä oleva kääntyy sängyn päätä kohden. Tällöin hän vetää ja ohjaa sängyn kääntymistä molemmin käsin.
dav
Sängyn kuljetus on parityötä: jalkopäässä oleva työntää ja edessä oleva ohjaa.

3. Käytä kehoasi voiman tuottamiseen:

  • Pyri toimivaan yhteistyöhön, jossa toinen työntää ja toinen ohjaa tai tarvittaessa vetää.
  • Molempien kannattaa tuottaa voimaa jaloista asti eli käyntiasennossa.
  • Pyri hyödyntämään koko kehosi voima liike-energian aikaansaamiseksi.
  • Tarkista, että kehosi nivelet ovat ns. nolla-asennossa tai suorassa. Pyri tuottamaan voimaa isojen pinnallisten lihasten avulla.

Vältä nivelten tai vartalon kiertoliikkeitä.

4. Valitse ergonomiset apuvälineet:

dav

  • Valitse kuljetussängyksi sellainen, jossa on leveät ja liikkuvat pyörät.
  • Hyödynnä kuljetuksessa apuvälineitä, kuten kuljetukseen tarkoitettuja kuljetusrobotteja tai pidemmillä matkoilla trukkeja.

Sängyn kuljetuksissa kuljetusrobotin käytön on todettu keventävän hoitajien työtä ja vähentävän lihasaktivaatioita selkälihaksissa. Tutustu tutkimusartikkeliin tästä.

Lue lisää ohjeita potilassängyn kuljettamiseen.