Koronaepidemia on sulkenut ihmiset koteihinsa. Liikkumista on rajoitettu ja riskiryhmät on asetettu karanteeniin. Omaishoitajille tilanne voi olla entuudestaan tuttua, sillä heidän liikkumisensa on ollut hoidettavan tilanteesta riippuen jo aiemminkin rajoitettua. Epidemiatilanne on kuitenkin saattanut vaikeuttaa tilannetta entisestään, sillä nyt omaishoitaja voi olla itsekin karanteenissa.
Omaishoidon koordinaattorit tuntevat omaishoitoperheiden tilanteen. Huoli on kasvanut. Omaishoitajien hyvinvointi on saattanut olla jo ennen epidemiaa äärirajoilla. Omaishoitoperheet tarvitsevat apua ja tukea. Koordinaattorit pohtivat, miten sitä saadaan oikea-aikaisesti ja tehostetusti apua tarvitseville.
Nyt viimeistään arvioidaan kriittisesti kunnan ripeyttä tiedottaa, ohjata ja neuvoa kuntalaisia. Kuntien tehtävänä on myös sote-palveluissa tehdä digiloikka, jotta sote-palveluiden käyttäjille ja riskiryhmässä oleville saadaan ajantasaista tietoa.
Puhelinneuvonnat ovat varmasti monessa kunnassa tukossa. Nyt tarvitaan myös muita sähköisiä kanavia, jotta tieto kulkee. Sähköpostien, tekstiviestien, nettiyhteyksien tai videoluentojen välityksellä saadaan nopeasti ohjeistusta tarvittaville kohderyhmille.
Tässä me pystymme auttamaan. Meillä on toimivat ratkaisut ja välineet, jotta viesti tavoittaa kerralla useamman riskiryhmässä olevan. Olemme jo ennen epidemiaa hoitaneet omaishoidon hyvinvointi-valmennuksia ja nyt niiden tarve on entisestään kasvanut. Omaishoitajat tarvitsevat sote-henkilöstön tukea ja apua haastavassa tilanteessa. He tarvitsevat yksilöneuvonnan lisäksi ryhmäneuvontaa, jonka avulla annetaan ajantasaista tietoa ja autetaan arjen toiminnoissa.
”Videovalmennuksesta sain tietoa, miten pystyn helpottamaan arkeani ja tilaamaan ateriapalvelun. Ateriapalvelun avulla saamme terveellistä ja monipuolista ruokaa.”
”Valmennuksessa toinen omaishoitaja kirjoitti viestikenttään, miten hän oli saanut annettua vaikeasti nieltävät lääkkeet hoidettavalleen kiisselin avulla. Siitä vinkistä oli meillekin hyötyä.”
”Osallistuin valmennukseen etäyhteydellä. Yhteydet toimivat hyvin ja osasin käyttää niitä, vaikka omia taitoja aluksi epäilin. Valmennuksesta sain helpon vinkin hoidettavan avustamiseen istumasta seisomaan – miksen sitä ollut itse keksinyt?”
”Sain sähköpostiini tietoa valmennuksista. Lähettivät myös tekstiviestin, kun olin jo unohtanut valmennusten alkamisajankohdan.”