Ajankohtaista

"Aika on liikkuva kuva ikuisuuden liikkumattomuudesta."
- Platon -

Valitse ilo ja innostus – ”Mitä mukanasi tulee kynnyksen yli työpaikalle?”

Porin kauniissa maisemissa keväällä järjestetty Valitse ilo ja innostus -seminaari kokosi yhteen vanhustyön ammattilaiset, jotka olivat sitoutuneet parantamaan vanhusten hoitotyön laatua ja hoitajien hyvinvointia. Iloisen koulutuspäivän täyttivät inspiroivat puheenvuorot ja energinen vuorovaikutus. Päivä antoi osallistujille uusia työkaluja päivittäiseen hoitotyöhön.

Eväitä työhyvinvointiin vanhusten hoitotyössä

Vanhustyössä eletään muutoksen myllerryksessä ja tehostamispaineissa. Siksi kouluttaja Jan Holmbergin puheenvuoro työnhyvinvoinnista tuli osallistujapalautteen mukaan tarpeeseen. Hän tarjosi käytännönläheisiä neuvoja ja uusia näkökulmia siihen, miten jokainen voi parantaa omaa ja tiiminsä hyvinvointia työssä.

– Mitä sinun mukanasi tulee kynnyksen yli työpaikalle, Holmberg kysyi haastaen yleisöä.

Hän korosti, että työhyvinvointi ei ole pelkästään yksilön vastuulla, vaan se on yhteinen ponnistus. Siksi jokaisen on tunnistettava omat ja työyhteisön vahvuudet ja heikkoudet, innostuttava yhä uudelleen löytämään uusia tapoja työskennellä ja toimittava aktiivisesti parannusten toteuttamiseksi.

Huumoria, laulua ja elämäniloa Mannolan tyyliin

Näyttelijä Pirkko Mannola toi mukanaan seminaariin herskyvää huumoria ja elämäniloa. Hän muistutti osallistujia siitä, miten tuoda iloa ja energiaa paitsi omaan elämään, myös ikääntyneiden arkeen.

­– Elän elämäni onnellisinta aikaa 85-vuotiaana. Jokainen päivä on otettava vastaan tyyliin ”Aha, mä olen vielä elossa”, ja sitten ottaa kaikki tuleva kiitollisena vastaan, hän kertoi.

Mannola jakoi tarinoita omista kokemuksistaan ja antoi käytännön vinkkejä siihen, miten musiikkia ja liikettä voi integroida osaksi hoitotyön arkea. Hän sai yleisönsä nauramaan ja osallistumaan aktiivisesti, mikä loi positiivisen ja energisen ilmapiirin koulutuspäivään.

– Ettei anna periksi, niin sillä on iso osansa elämästä selviytymisessä. Näin Mannola vastasi yleisökysymykseen, mikä on pitkän iän ja uran salaisuus. Hänen mukaansa laulaminen ja liikkuminen ovat tehokkaita keinoja parantaa mielialaa ja fyysistä kuntoa kaiken ikäisenä.

Onnistunut tapahtuma yhdisti vanhustyön ammattilaiset

Porin Valitse ilo ja innostus -seminaari oli onnistunut tapahtuma, joka toi yhteen vanhustyön ammattilaiset oppimaan, jakamaan kokemuksia ja inspiroitumaan uudesta tiedosta. Osallistujien palautteessa silmiin pistävää oli ihastuneet maininnat positiivisesta tavasta, jolla koulutuspäivän aikana haastaviakin asioita oli käsitelty.

Koulutukseen osallistuneet lähtivät iloisen porinaan saattelemana koulutuksesta. Kysyttäessä he olivat varmoja siitä, että päivän opit tulevat vanhustyön arjessa käyttöön. Osa aikoi pitää työpaikallaan osastotunnin ja esitellä koko työryhmälle oppimansa asiat. Eniten kuitenkin odotettiin sitä, miten oma innostus tehdä asioita uudella tavalla tarttuisi ikääntyneisiin asiakkaisiin.

Valitse ilo ja innostus -seminaari: asiaa vanhustyön ammattilaisille järjestettiin 23.5.2024 Porissa. Seminaari ja tämä blogiteksti on toteutettu Työsuojelurahaston hankerahoituksella.  

Virpi Fagerström