Ajankohtaista

"Aika on liikkuva kuva ikuisuuden liikkumattomuudesta."
- Platon -

Ergonominen avustaminen epidemiakautena

Liikuntarajoitteisen avustaminen ei onnistu ilman lähikontaktia. Lue vinkit, joiden avulla voit lisätä sekä avustettavan että avustajan turvallisuutta epidemiakautena. Ohjeistusten noudattaminen on erityisten tärkeää riskiryhmään kuuluvia avustaessa. Ohjeet soveltuvat vanhus- ja vammaispalvelussa työskenteleville, kotihoidossa toimiville ja omaishoitajille.

Riskiryhmään kuuluvien ergonominen avustaminen

Koronan riskiryhmään kuuluvat yli 70-vuotiaat. Lisäksi riskiryhmässä ovat henkilöt, joilla on jokin perussairaus, jonka myötä keuhkojen tai sydämen toiminta on merkittävästi huonontunut tai elimistön vastustuskyky on alentunut.

Tällaisiä perussairauksia ovat:

  • Vaikea-asteinen sydänsairaus
  • Huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
  • Diabetes, johon liittyy elinvaurioita
  • Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
  • Vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva syöpätauti
  • Vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys (esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito)

Perussairauksien lisäksi on myös muita tekijöitä, jotka voivat heikentää keuhkojen toimintaa ja siten lisätä koronavirusinfektion riskiä. Tällaisiä tekijöitä ovat sairaalloinen ylipaino (BMI >40) ja päivittäinen tupakointi. Tehosta hygienia- ja suojaustoimia riskiryhmien kanssa toimiessasi, jotta voit suojella heitä ja itseäsi. Koronavirusta voivat tartuttaa myös oireettomat henkilöt.

Riskiryhmään kuuluvan avustaminen turvallisesti

    1. Pese ja/tai desinfioi kädet a) ennen kuin kosketat avustettavaa, b) ennen aseptista toimenpidettä, kuten haavanhoitoa, c) eritteiden käsittelyn jälkeen, d) avustettavan koskettamisen jälkeen ja e) avustettavan lähiympäristöön koskettamisen jälkeen. Tarkemmat käsinpesu– ja desinfiointiohjeet voit tarkistaa linkistä.
    2. Käytä puhtaita työvaatteita ja suojaimia. Lähikontaktissa ja riskiryhmäläisen kanssa samassa huonessa olessasi käytä kertakäyttöistä suu- ja nenäsuojusta. Tutustu suojausvaihtoehtoihin ja suojauksen pukeutumisohjeisiin! Käytä tarvittaessa kertakäyttöistä suojavaatetta toimenpidekohtaisesti (esim. aseptiset toimenpiteet tai eritteiden käsittely) tai jos avustat useampaa henkilöä työpäivän aikana.

3. Hyödynnä ergonomisia apuvälineitä ja nostimia liikkumisen ja siirtymisten avustamisessa. Anna avustettavan hyödyntää omia jäljellä olevia voimavaroja esim. tarttumalla tukikaiteeseen tai apuvälineeseen vetääkseen itsensä asennosta toiseen. Hyödynnä nostimia tai muita apuvälineitä, jotta avustettava suoriutuu siirtymisestä mahdollisimman itsenäisesti. Liikkumisen rajoittumisen myötä on erittäin tärkeää ylläpitää fyysistä aktiivisuutta päivittäin nousemalla pystyasentoon ja pyrkimällä liikuttamaan raajoja aktiivisesti.

4. Desinfioi apuvälineet ja tartuntapinnat huolellisesti käytön jälkeen. Pyyhi kontaktipinnat esim. siivous- tai kertakäyttöisellä liinalla. Käytä puhdistukseen heikosti emäksisiä tai neutraaleja puhdistusaineita. Tarkista puhdistusaineiden ja apuvälineiden ohjeista oikeat käyttötavat.

5. Heitä kertakäyttöiset suojukset tai välineet suljettuun roska-astiaan käytön jälkeen ja pese lopuksi vielä kädet.